søndag, august 15, 2010

Norgesreklame a la Egeland.

Jeg sakser litt fra Tom Egelands aller siste innlegg i Litteraturbloggen,'' Litterær eksport'' ... http://egeland.litteraturbloggen.com/2010/08/14/litter%c3%a6r-eksport/ ...

der han gjør seg noen høyst overfladiske og lettvinte og som sedvanlig slavisk politisk korrekte og elendig gjennomtenkte og bare svadakopierte, tilleste betraktninger når han kommenterer litteratur og litteraturpolitikk, denne gangen av Norges eksport  av litteratur til utlandet ... ved å sammenligne forfattere som Ibsen, Hamsun og Undset med dagens norske stall av nærmest analfabetiske dyslektiske nobodys og noksagter som sitter og spikker juks og bedrag og blår i øynene på folk så pisset renner av dem og kaller denne daffe livløse likronkingen for litteratur.

''Tenk på Henrik Ibsen, Thor Heyerdahl, Knut Hamsun, Sigrid Undset. Eller i vår tid: Jostein Gaarder, Åsne Seierstad og Per Petterson. Alle har de, på sitt vis, bidratt til å forme omverdenens inntrykk av Norge. Gjennom sin litteratur.''

Hva i helvete Egeland???!!!

Hvordan er det mulig å være så tarvelig og fantastisk uvitende og dilletantisk på litteraturens område at man overhodet våger nevne Ibsen og Hamsun og ÅSNE SEIERSTAD og JOSTEIN GAARDER i en og samme setning hahahaha?! Enn si denne bleike tafatte balleløse tørrpinnen Per Petterson?

Det er faen meg helt latterlig, helt absurd ... og selvfølgelig bare enda et bevis på hvilket avskyelig, barbarisk og primitivt nivå norsk litteratur befinner seg på i våre dager, der ikke EN eneste fuckings bok av verdi er blitt produsert siden Jens Bjørneboe døde. I hvert fall ikke utgitt ...kanskje ligger det mange skatter og råtner bort i skrivebordsskuffene over det ganske land for alt vi vet, fordi forlagene er for feige til å utgi dem ... eller for redde for sitt gode navn og rykte, slik Aventura åpent innrømmet i refusjonsbrevet til Ken Jensen.

Den selvsamme Jensen betrakter jeg forøvrig som en langt mer betydningsfull og visjonær forfatter enn disse elendige tørrfiskene du nevner, Egeland.

Japp KJ er nemlig en ekte lærer og befrier av menneskeheten, han er en foregangsmann innen litteraturen der han egenhendig har skapt sin egen genre, i hvert fall i Norge ... der han viser oss at det er mulig og tillatt å le av selv de mest groteske ting ... ja at i en såpass rå og absurd verden som vi lever i er dette den beste og kanskje eneste måten å overleve på og samtidig bevare sin mentale sunnhet ... at hvis du makter å le av de bestialske og samtidig humoristiske skildringene av drap og tortur som  KJ så brutalt, inngående og detaljrikt beskriver i sin litteratur ... ja da kan du møte selv de mest vanvittige hendelser og personlige opplevelser med en sunn og befriende latter. Men Jensens litteratur blir ikke engang UTGITT?! Hva slags forbannet rykende hestedynge av korrupte ignorante fjotter og tullinger er det som vanstyrer kultur-Norge, må man bare hoderystende spørre seg selv...

Mens f.eks. Per Petterson bare er en banal lidelelsronker som det går tretten tusen kødder av på dusinet, en fyr som lik en litterær gravskjender sitter og rabler av seg klisjeer som på en antydelsesfull måte pretenderer å være dype og avsløre skjulte sår, tanker, følelser og traumer som menneskene bærer på og aldri blir kvitt ... og viktiggjør disse gamle opplevelsene som forlengst burde gått i glemmeboken slik at folk kunne komme videre med livene sine og ikke sitte og spekulere over gamle tragedier og tap og nederlag og dermed ødelegge resten av sine liv også ... og skaper dermed inntrykk av seg selv som en helvetes skarp observatør og kjenner av menneskesinnet ... mens han i virkeligheten bare er en slaff og uinteressant følelsesjunkie, en vaklete setningssjonglør verdig det mest tarvelige  loppesirkus og en juksemaker fittelort av aller verste skuffe.

Mens dette idiotiet blir hyllet som svær og viktig litteratur i samtiden hahaha. Men om noen år vil han heldigvis være fullstendig glemt. Bare så innihelvetes synd at det er slike bedragere som greier jukse  til seg all oppmerksomheten og pengene mens de lever, mens de virkelige nytenkerne og kreative sjelene avspises med nothing og først oppdages i ettertid ... men sånn har det jo vært til alle tider.


''Ibsen forarget verden ved å la lerkefuglen Nora forlate mann og barn i «Et dukkehjem». Som dikter var han hundre år forut for sin tid. I dag lar verden seg begeistre av Per Pettersons lavmælte, men kraftfulle prosa. ''

Hehehehe lar ''verden'' seg begeistre av romanene til Per Petterson ja?

Eller er det kanskje heller slik at denne litteraturen er blitt oppkjøpt og promotert og selges av store utenlandske forlag til de store skarene av lesere der ute, som i våre dager nesten utelukkende utgjøres av nevrotiske mislykkede akterutseilte kvinner og noen menn...som sitter og LESER om livet i stedet for å leve det? Er det disse menneskene du regner som verden?

Det hevdes at stor litteratur utfordrer menneskenes konvensjoner og vedtatte sannheter i samtiden, mens middelmådig kunst bekrefter disse samme sannhetene.

Hvilke sannheter og konvensjoner er det bøkene til Per Petterson utfordrer? Jeg vet ikke, for jeg har bare lest en, men har aldri støtt på en eneste anmeldelse av hans forfatterskap som understreker denne kvaliteten i noen av hans bøker.

Her er utdrag fra en anmeldelse jeg en gang skrev om en av dem:

For et par måneder siden kom jeg over Per Pettersons Ut og stjæle hester på en brukthandel på Ko Samui. Vanligvis leser jeg ikke moderne norsk litteratur, av lett forståelige grunner, men denne bestemte jeg meg for å gi en sjanse, idet den jo er hyllet av kritikerne og har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser og har solgt i bøtter og spann, så jeg bladde opp den uforskammede pris av 180 baht, ca. 30 kr, for klenodiet og sikret meg dermed denne kostelige nasjonale litterære skatten.

La meg si det med en gang og ikke gå utenom grøten ... denne romanen er regelrett litterær svindel, det er en bok som gir seg ut for å være noe helt annet enn det den vitterlig er. Den eneste grunnen til at den har blitt møtt med slik interesse i utlandet antar jeg er at utlendingene finner den eksotisk, med sine tørre og uromantiske beskrivelser fra et bygde-Norge som ikke lenger eksisterer, for noen dypere kvaliteter finnes ikke i romanen, selv om det nettopp er dyphet den pretenderer å formidle.

Romanen er nemlig konstruert slik at leseren oppfordres til å lese mellom linjene ... dette er en slik finurlig og bevisst spekulativt utformet roman der budskapet ikke først og fremst står på linjene, men mellom og over og under. Problemet er bare at det ikke finnes noe dypere budskap eller andre elementer å formidle...romanen er drittkjedelig og elendig skrevet og nesten uten ytre og indre handling, skjønt forfatteren har smelt inn noen spekulative skyteepisoder og lignende fra krigen når fremdriften i teksten ellers truet med å gå helt i stå.
Hovedpersonene mangler liv og er helt uten interesse, og deres platte tanker, oppkonstruerte dilemmaer og likegyldige skjebner fikk bare denne leseren til å gjespe av kjedsomhet.

Etter å ha lest denne romanen er jeg om mulig blitt enda mer forundret og sjokkert over hvor lett verden vil bedras. Denne boka kan du med god samvittighet gå og knalle i skallen på en gris og deretter kyle den på ryggen i dynga, der den opprinnelig kom fra.

Og det samme kan du gjøre med den sensasjonelt dårlig skrevne svindelboka til hun derre sleipe skruppelløse tøyta som så sleskt og samvittighetsløst bøffa den naive og gjestfrie bokhandleren i Kabul; den  kan du tørke deg i rasshølet med når du neste gang lider av sprutsjetta ... og den fjerne fillesofien til Sofies verden av Jostein Gaarder  kan du ta sats med og stappe opp i fitta på en dølahest eller enda bedre; lesehest.

''Norla er et ikke-kommersielt, statsstøttet informasjonskontor for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet. Hvert år fordeler de rundt fire millioner kroner. Siden 1978 har Norla gitt støtte til oversettelse og utgivelse av over to tusen titler av norske forfattere til mer enn femti språk. Bare i fjor støttet de utgivelsen av tre hundre norske titler til 49 språk.''


Totalt skandaløst at skattebetalernes penger brukes på slikt svineri ... for  hva slags møl er det de oversetter og støtter da...er det ikke nesten utelukkende krim og thrillere og lignende annenrangs underholdningslitteratur, på linje med det du skriver Egeland?

21 kommentarer:

  1. Det er ikke annerledes i litteraturen enn i livet: Hvor man enn vender seg, treffer man straks på menneskehetens uforbederlige pøbel; den forekommer overalt i legionvis, fyller opp alt og skitner til alt, lik fluene om sommeren. Derfor de utallige dårlige bøkene, dette litteraturens omseggripende ugress som tar næringen fra hveten og kveler den. Det river nemlig publikums tid, penger og oppmerksomhet til seg, dette som rettmessig tilhører de gode bøkene og deres edle formål, mens de dårlige bare er skrevet for å tjene penger eller skaffe forfatterne stillinger. De er altså ikke bare unyttige, men positivt skadelige. Ni tiendedeler av vår nåværende litteratur har intet annet formål enn å lure penger ut av publikums lommer; for å oppnå dette har forfatter, forlegger og anmelder sammensverget seg.Et snedig og slemt, men ikke ubetydelig slag er det litteratene, brødskribentene og de som skriver altfor mye har lykkes i å påføre den gode smak og tidens sanne dannelse. De har drevet det så langt at de fører den samfulle fine verden som en hund i bånd, så den har blitt dressert til å lese a tempo, nemlig slik at alle leser det samme, dvs. det nyeste - dermed har de stoff til konversasjonen i sine sirkler: Dette formål tjener dårlige romaner og lignende produkter fra en gang velrenommerte personer, som Spindler, Bulwer, Eugen Sue osv. Men hva kan være mer elendig enn skjebnen til et slikt skjønnlitterært publikum, som føler seg forpliktet til hele tiden å lese de nyeste skriveriene til høyst ordinære hoder som utelukkende skriver for pengenes skyld og som det derfor alltid finnes mange av, et publikum som til gjengjeld bare så vidt kjenner navnene på verkene til alle lands og tiders sjeldne og overlegne ånder! - Særlig er kultursidene i dagspressen et utspekulert middel til å frata det estetiske publikum den tid de burde bruke på de ekte frembringelser innenfor genren og dermed å redde sin dannelse, og slik at denne ikke behøvde å tilfalle hverdagshodenes daglige sjusk og fanteri.Fordi folk i stedet for å lese det beste fra alle tider, alltid bare leser det nyeste, forblir forfatterne innenfor den trange krets av ideer som er i omløp, og tiden synker stadig dypere ned i sin egen skitt.Med hensyn til vår lektyre er derfor kunsten å ikke lese høyst viktig. Den består i at man ikke kaster seg over det som det store publikum til enhver tid er opptatt av, som for eksempel politiske eller litterære pamfletter, romaner, poesi og den slags som akkurat lager spetakkel og kommer i flere opplag i sitt første og siste leveår. Man skal snarere tenke at den som skriver for narrer, alltid finner et stort publikum, og bruker den alltid knapt tilmålte tid til lesning utelukkende av verkene til de ånder som til alle tider og i alle land rager opp over den øvrige menneskehet, disse som virkelig er berømmelsen verdig. Bare disse former og belærer virkelig.Det dårlige kan man aldri lese for lite av og det gode aldri for ofte. Dårlige bøker er intellektuell gift: De forderver ånden.For å lese det gode er det en betingelse at man ikke leser det dårlige. For livet er kort.

    SvarSlett
  2. Ovenstående kommentar av Schopenhauer naturligvis ...legg dere gjerne disse setningene på minne...deres aktualitet vil nemlig aldri dø hen...

    SvarSlett
  3. Tviler på at Egeland kommer ned hit til dobøtta, men med din tillatelse poster jeg gjerne kommentaren din under innlegget hans.

    Det vil forresten snart bli mulig for eksterne bloggere å kommentere i bloggen igjen, på alle innlegg, men kommentarene vil ved default bli satt til moderering.

    For øvrig kan jeg opplyse nå at Sny, Sirenia og Fauske er ute av bloggen for evig og alltid. Forhåpentligvis kommer Heine og Arthur tilbake snart. Myriam er allerede tilbake.

    Og når det tekniske er perfekt, vil vi begynne å rekruttere.

    Så får du velge om du vil dø ensom her i dobøtta di og skvaldre med anonyme fusker sirener eller kaste glans over bloggen igjen med dine gode og underholdende kommentarer.

    Sjel eller samvittighet har du ikke, ond er du, men dum er du ikke. Så du er alltid hjertelig velkommen tilbake.

    SvarSlett
  4. Egelands artikkel er overraskende dårlig. Det virker som om den er skrevet for niendeklassinger. fri for analyser, fri for overblikk, fri for utsyn.

    SvarSlett
  5. ''Egelands artikkel er overraskende dårlig. Det virker som om den er skrevet for niendeklassinger. fri for analyser, fri for overblikk, fri for utsyn.''

    og blottet for ethvert tilløp til egenrefleksjoner ..enn si kritikk...mannen er bare et talerør som bare taler rør hahaha

    SvarSlett
  6. Du Sørensen skal faen ikke kommentere noe av meg under noen sine innlegg i den råtne forpulte skliekista av mislykkede dropouts, dåremikler og asylrømlinger du residerer over, din skabbete bedritne svettmikkel der du så skamløst ligger og velter deg i hestelort og annet stinkende råttenskap i rennesteinen mens du ronker jamrende og hylskrikende slumdogs du har kidnappet i nattens mulm og mørke i Angeles..du skal bare pelle rasshølet ditt herfra din støgge fettsatan og la meg aldri mere se åsynet ditt her mere i min blogg...og hvis du så mye som toucher et komma fra mine skriverier SAKSØKER jeg deg, berre so du veit det boy!!

    Det skal jeg forresten gjøre uansett...du har nemlig UTEN min tillatelse publisert et utdrag fra eventyret mitt som jeg selv aldri har offentliggjort noen steder...og som lå inne i LB-bloggen min kun som kladd!!!

    SvarSlett
  7. Og hva i HELVETE er det for slags fornærmelse??

    Skulle dette briljante og tatt på kornet-treffsikre og høyst lesverdige innlegget ligge som en KOMMENTAR under det elendige skvipet og tåpelige balleløse intetsigende pisset Egeland har vrengt av seg???? Og du din idiot Sørensen TAKKER mannen for at han slenger sånn dritt inn på bloggen din hahaha...din korrupte fuckings knehøne og klovn.

    SvarSlett
  8. ''Sjel eller samvittighet har du ikke, ond er du, men dum er du ikke. ''

    Har du noengang hørt om projeksjon Sørensen...du er vel klar over at det er deg selv du snakker om her...om egenskaper du selv besitter og som du tror du gjenkjenner hos andre...

    ''Så du er alltid hjertelig velkommen tilbake''

    det er bare å bla opp grunkene det, det vet du jo...jeg er til salgs for hvem som helst for den rette betalingen...

    SvarSlett
  9. Skjønner ikke at du vil hadde denne talentløse bajasen inn i LB i det hele tatt...det er bare for at han har et kjent navn, for skrive kan han jo ikke...han er totalt hjelpeløs på litteraturens område...jeg kikket litt i den første boka hans;Ragnarok...gudhjelpe meg for ubehjelpelig røre og nonsens...gammelmonsen våres skrev bedre litteratur dengangen den levde...

    har du virkelig glemt sviket til denne likegyldige selvopptatte pjattmikkelen...dengangen du og jeg ble lempet ut av FB???

    men nå kommer han snikende og skal gjøre reklame for seg selv på LB...for snart er jo FB nedlagt...og det finnes ingen andre litterære kanaler på nettet med større nedslagsfelt enn LB akkurat nå.

    SER du faen ikke hvordan du blir utnyttet, ditt kjøtthue?!

    Hiv ham på ræva og snørra ut derfra den kødden hahaha!

    Det er min første betingelse for å begynne å skrive der igjen.

    Den andre betingelsen kjenner du..

    SvarSlett
  10. SE på den LItteraturbloggen da hæhæhæhæhæhæhæhæ...jeg LER meg ihjel!

    Bloggen ligger på sotteseng allerede, og Sørensen er så desperat at han hiver inn noen gamle avdankede innlegg fra FB og ordinerer dette skvipet som medisin for den forsvarsløse pasienten!!! Det er det minst morsomme og dårligst skrevne pisset som den bloggen noengang er blitt belemret av...og så tror han dette vil bidra til å kurere LB hahahah?!

    Se på dette her da;

    «Apekongens siste reisning» var en vakkert beliggende fortauskafé to kvartaler fra Banana Plaza, og det var her, blant nysgjerrige rennesteinsrotter som stakk snuten opp gjennom ristene, og løshunder som ristet av seg skabbdyr, flått og lopper mellom bordene, Sex og jeg slo oss ned for å drøfte situasjonen.''

    Vedder på at han er jævla stolt av den tittelen; Apekongens siste reisning...hvor lang tid brukte du før du hadde pønsket ut dette Søresnen? Og HVOR tar du det fra hahaha?

    SvarSlett
  11. ''– Kong Lobtomybhulya Ulyaduladileikorn har alltid vært glad i italiensk fotball, svarte Sex og nippet til drinken sin, en overdådig Trang Fi Ta pyntet med kirsebær og to parasoller.''

    Trang Fi Ta hohohohoho...det er ...jeg har ikke ord...

    SvarSlett
  12. Nei dette går ikke, den bloggen er redningsløst fortapt om ingen vettuge mennesker griper inn...og jeg har ikke hjerte til å se på denne tragedien uten å foreta meg noe, så her er et tilbud bare en kjøttskalle som deg har råd til å si nei til Sørensen:


    For fem tusen norske kroner vil jeg selge dette innlegget til LB...jeg vil ta bort de verste fornærmelsene om du ønsker det og til og med utvide det litt og gjøre det enda bedre...er det en deal?

    Men OBS!!! Pengene i neven først!

    5000 norske kroner bare!

    Slå til mens du har sjansen...senere stiger prisen!

    SvarSlett
  13. Og dette er selvsagt alvorlig ment!

    Hvorfor skal jeg skrive gratis i en blogg som Sørensen har store planer om å tjene penger på?! INGEN burde skrive uten betaling der!

    Jeg har ikke råd til å sitte og skrive sludder gratis i noen blogger...jeg er meget opptatt av å prøve å skrive og komponere noe som jeg kan tjene penger på...og skal noen ha meg til å skrive i noen blogger igjen så er det bare å hoste opp ståla far!

    SvarSlett
  14. I går sa Sørensen virremann i fullt sinne: Bloggen tik Poe skal jeg aldri mer noen gang besøke.
    Så står han på kikkerhjørnet og ber på sine knær om å få gjengi dagens hote stuff fra Poetrix.
    Til alt overmål får utstøtte nå igjen lov til å kommentere på LB, etter at alt er blitt kontrollert og akseptert.

    Med harmdirrende stemme proklameres: Sirenia, Sny og Fauske derimot, de vil aldri i evighet få slippe til i LB.

    Helt klart, til å være en klar og ydelig leder, som har solide og varige regler, er mannen mer virrete enn en snurrebass.

    Kast inn underbuksen Roarius, La Poe overta, uten innblanding fra deg, styringen på LB.

    Det er det eneste håpet den bloggen kan overleve med.

    SvarSlett
  15. hehehe ja det tok nøyaktig en dag før han flat på kne og tagg meg om å få stoff til den hjernedøde bloggen sin som ligger på dødsleiet allerede...men jeg kommer faen ikke til å puste liv i liket gratis!

    jeg vedder på at innen en uke er finansieringen på plass! han har intet annet valg om den bloggen skal overleve...

    SvarSlett
  16. Torgrim Eggen på LB:

    ''Jeg får litt sånn “Tyskland går fram på alle fronter”-fornemmelse av headingen her. Bortsett fra Stalingrad og dette, liksom. Hvem blir den første til å lage “Untergang”-video med undertekster om Litteraturbloggen, der führer Sørensen får raserianfall i kartrommet?''

    hahaha og når gir Føreren ordre om at Riket skal ødelegges fordi hans undersåtter ikke har gjort seg fortjent til ham?

    SvarSlett
  17. Eggen du kan gjerne begynne å blogge her hvis du vil...jeg lover deg spalteplass på første side...helt gratis!

    Sammen er vi dynamitt og kommer til å skape Norges beste litteraturblogg i løpet av no time...ja dette ER jo de facto allerede Norges beste litteraturblogg for øyeblikket for faen!

    SvarSlett
  18. Ja ja, du får bare fortsette å snakke med deg selv, da. Det skal visst være god terapi.

    SvarSlett
  19. Poetrixx.

    Skulle ikke Pia finansiere utgivelsen av Jappe Snetass?

    SvarSlett
  20. hvem har sagt det?!

    jeg trenger vel ikke noen til å finansiere den...men hun er så snill og generøs at hun har sagt seg villig til å gjøre det ja ... hvis jeg ikke får den publisert på annen måte...noe jeg selvsagt gjør!

    så det tilbudet har jeg ikke tenkt å benytte nei og utnytte hennes snillhet...men hvorfor spør du om det?

    SvarSlett
  21. IKKe kommenter her mere...jeg har flyttet kommentaren til det øverste innlegget...

    SvarSlett