onsdag, august 18, 2010

Kunsten å overleve som overmenneske i den umenneskelige sumpen kalt samfunnet.

Stian Landgaard stiller noen betimelige eksistensielle spørsmål via sin romanfigur og alter ego Christian Winther i romanen Herrer i åndenes rike ( Herre for en elendig tittel da mann??!!)


Vi refererer fra referatet:

Høsten 2003 vender Christian Winther tilbake til Tromsø etter flere år i Bergen, og han har planen klar. Etter masterstudiet skal han skrive Norges første doktoravhandling i filosofi om den tyske tenkeren Friedrich Nietzsche, som med sine omstridte skrifter utfordret århundrelange oppfatninger om moral og sannhet i Vesten.

Samme høst innføres Kvalitetsreformen ved landets universiteter, og når forskningen underkastes både staten og markedets behov, har ikke Nietzsches fundamentalkritikk lenger noen plass i solen. Christian mener at det er filosofien som må bestemme politikken, ikke omvendt. Han prøver derfor å mobilisere studentene, som i hans øyne er Herrer i åndenes rike, til kamp mot det voksende byråkratiet som truer den akademiske friheten.

Men som selverklært nietzscheaner har Christian mange kamper å utkjempe, også utenfor universitetet. Han konfronteres med konsekvensene av sin filosofi når han forfører sin beste venns kjæreste, og han innser at hans nihilisme og svakhetsforakt truer forholdet til alle rundt ham, ikke minst til hans yngre bror, Arne.

Etterhvert som konfliktene tilspisses, bygger det seg opp mot en tragedie, og Christian må uvegerlig spørre seg: Er det mulig å bli et overmenneske og samtidig bevare sin menneskelighet?``

Nei selvsagt er det ikke det!

Da fortsetter du med å være et alminnelig menneske, og ikke noe overmenneske. Det det er om å gjøre er naturligvis å etablere en overmenneskelighet, og bevare denne i kampen mot alle de alminneliege noksagtene som uvegerlig, helt automatisk og styrt av dere egne overlevelsesinstinkter vil forsøke å rive deg ned til deres nivå.

Og denne kampen vil de naturligvis vinne, gjennom forskjellige metoder som alle har det til felles at de portretterer deg som et dårlig eller mislykket menneske, siden du ikke er som dem. Du har i deres øyne ikke RETT til å være bedre enn dem og oppleve livet og verden annerledes, uansett hvor mye du har kjempet for dette, og likegyldig hva det har kostet deg av personlige ofre.

Derfor må din hardt tilstrebede frihet kamufleres. Du må LATE som om du er en av dem, samtidig som du fortsetter din overmennesketilstand i det skjulte ...i et hemmelig liv så og si.

Jfr. Dag Solstads tese om å leve et inautentisk liv.

Enten det, eller isolere deg. Eller flykte fra hele sulamitten,som jeg har gjort...

14 kommentarer:

  1. Selv er jeg verken overmenneske, undermenneske eller vanlig menneske...men slangemenneske, der jeg åler meg fram i verden ...SSSSSSSSS!

    Watch out ellers sitter hoggtennene i strupen din baby hahahaha!

    SvarSlett
  2. ''Christian mener at det er filosofien som må bestemme politikken, ikke omvendt. Han prøver derfor å mobilisere studentene, som i hans øyne er Herrer i åndenes rike, til kamp mot det voksende byråkratiet som truer den akademiske friheten.''

    jeg har ikke lest boken men håhåhåhå er det dette som er plottet...?
    merkelig at ikke den boken solgte ja...høyst besynderlig...

    SvarSlett
  3. ''Du har i deres øyne ikke RETT til å være bedre enn dem og oppleve livet og verden annerledes, uansett hvor mye du har kjempet for dette, og likegyldig hva det har kostet deg av personlige ofre.''

    slike '''slette''og uønskede egenskaper som misunnelse og skadefryd er i virkeligheten fremavlet av evolusjonen selv...misunnelige mennesker har en tendens til å ville forsøke å overgå andre mennesker som de misunner...dermed fungerer misunnelsen som en stimulans til å strekke seg etter et høyere nivå...slik er det i USA, har jeg inntrykk av.

    Baksiden er når de samme menneskene heller enn å strekke seg etter det høye nivået søker å ødelegge for det mennesket de misunner og bringe det ned til sitt eget primitive nivå...dette siste alternativet er særdeles fremherskende i Norge.

    SvarSlett
  4. En kobra, Poe! Hogger lynsnart og uventet til, der man minst venter det.

    Arild

    SvarSlett
  5. hva er det du babler om nå arild...hold den sleipe kjeften din igjen og pakk deg tilbake til det ormebolet du kom fra ...OK?

    SvarSlett
  6. Det var et komplement, din Gnom!

    Arild

    SvarSlett
  7. det heter kompliment...og det verste jeg vet er ormer som kommer snikende og smigrer hvislende med sin kløvede tunge!

    SvarSlett
  8. Kompliment = ros, smiger.
    Komplement = tillegg, her brukt som et utfyllende ledd til din egen kommentar om slangemenneske.
    Jeg ville da aldri drømme om å gi deg en komliment!

    Arild
    Arild

    SvarSlett
  9. Kompliment, altså. Har for mange tastefingre i dag!
    Arild

    SvarSlett
  10. God kveld i dobøtta!

    Jeg synes du taler vise ord her, Poetrixx:

    "Derfor må din hardt tilstrebede frihet kamufleres. Du må LATE som om du er en av dem, samtidig som du fortsetter din overmennesketilstand i det skjulte ...i et hemmelig liv så og si."

    Det er nettopp denne typen inautentisk tilværelse som er den geniales lodd i et samfunn av middelmådigheter. Mannen som oppfant hjulet, ble neppe hyllet og lovprist som et geni. Nei, han ble trolig kjeppjaget fra stammen for å ha fornærmet gudene med sin trillende trolldom.

    So it is, for å tale med Fauske (som tydeligvis har det svært gøy med fyre opp under stemningen forkledd som Sveinung, Lillemor, Henrik, etc., etc. her på din og på Sirenias blogg).

    SvarSlett
  11. Stian sin evne som psykolog og person gjenkjenner er langt under middels. Som sin Herre og mester Sørensen,blir alt som skrives anonyme tilskrevet Fauske.
    Det hele bunner nok i savn etter friske og uredde sannhetsord på LB.
    Ja, la meg si som Fauske.

    So it is.
    Easy pitchy.

    Sveinung.

    SvarSlett
  12. Hvor bliver Roar den hårløse av ? Har han forvillet seg bort i cyberhimmelen. Hahaha.

    Huntig Teddybears.

    SvarSlett
  13. ja vedkommende som oppfant hjulet ble nok sporenstreks hjult opp og fikk skylda for alle tilfeller av hjulbeinhet i verden og henrettet..

    poe

    SvarSlett
  14. er det noen som har forsket på dette btw...om han som oppfant hjulet var en ekstremt hjulbeint person som ble så mobbet for dette at han bestemte seg for å vide verden nytten ved en slik fysisk form...og voila!

    poe

    SvarSlett