mandag, februar 09, 2009

Dagens gode gjerning.

I dag dro min samboer og jeg ut til Batu caves i utkanten av Kuala Lumpur for å sjekke ut hva som skjedde av interessante begivenheter der. Dette er et hinduistisk tempelanlegg inne i en enorm grotte som det er hugd ut 272 trappetrinn til midt i fjellveggen, og som er gjenstand for besøk av pilegrimer fra hele verden under den tre dager lange Thaipusam-festivalen, som tilfeldigvis finner sted akkurat i disse tider. Denne festivalen er nokså beryktet for de spesielle utskeielsene av flagellant- og selvpinernatur som pilegrimene utsetter seg selv og hverandre for med pisking og slag og vansiring av legemsdeler så blodet spruter og gørra renner, og mange besvimer eller ramler inn i transe og hysteri og psykoser eller rett og slett stryker med av påkjenningene, og på grunn av alle de uheldige og dramatiske begivenhetene og dødsfallene som har funnet sted tidligere er festivalen nå derfor blitt forbudt i India. Så mange indiske pilegrimer kommer i stedet hit til Malaysia for å ta del i disse for en devotert hindu helt uunnværlige herlighetene og hellighetene.
Foran grotten er det reist en nærmere 20 meter høy og nokså gyselig gullmalt statue av Muruga, en krigsgud som er særlig populær blant tamilene i sør-India, og på plassen foran denne guden skulle visstnok de fleste av disse hendelsene finne sted.
Jeg sier visstnok, for vi var dessverre en dag for sent ute, idet de villeste og mest spektakulære forestillingene med pilegrimer som gjennomborer kinn og tunger og neser og andre kroppsdeler med kroker og spyd og andre gjenstander de måtte ha for hånden allerede hadde funnet sted i går.
Men det var da likevel ganske morsomt å gå rundt og se på det som måtte være igjen av showet, og jeg filmet mange interessante og tankevekkende scener med videokameraet mitt ... deriblant en flokk høner som var på målbevisst og kaklende vandring mot hovedtempelet inne i den øverste grotten. Formodentlig var dette sjeler som tidligere hadde levd som mennesker og hadde begått så mange grove synder i sine fortidige liv at de som straff hadde fått smake den rettferdige gjengjeldelsen i form av loven om karma og var blitt reinkarnert som fjærkre ... og nå var på vei til tempelhelligdommen for å be om nåde og tilgivelse. Ja kanskje var det tidligere fallerte tempelprostituerte og slaver og korrupte prester som hadde tjenestegjort ved akkurat dette tempelet i tidligere tilværelser, og nettopp derfor hadde søkt seg tilbake til sine gamle jaktmarker for å gjenoppleve gamle minner og anmode guden om syndsforlatelse ... det er slett ikke usannsynlig. Verden er full av enda mer merkelige ting, så dette kan selvsagt slett ikke utelukkes ... og hinduene er jo vitterlig overbevist om at det forholder seg slik. 800 millioner hellig overbeviste mennesker kan vel ikke ta så skammelig feil vel ... nei det anser jeg som fullstendig utenkelig!

Akkurat idet vi skulle forlate festivalen så vi en gammel mann falle om på bakken, omgitt av sine forferdede slektninger som febrilsk styrtet til og forsøkte å hjelpe ham opp på bena igjen, samt en stor menneskemengde som strømmet til for å få med seg dette sensasjonelle opptrinnet og formodentlig også bidra med råd og hjelp. Men den stakkars oldingen var for svak til å kunne reise seg, og ble bare slapt og maktesløs liggende der på bakken. Men redningen var heldigvis ikke langt unna! Tilfeldigvis hadde jeg nettopp åpnet en flaske med energidrikk, en sånn electrolyte drink full av mineraler og salter og vitaminer som er helt nødvendig for å motvirke tapet av væske og næringsstoffer og salter etc. i dette varme klimaet her i sørøst-Asia, og jeg gikk nå selvfølgelig straks bort og tilbød edelmodig og altruistisk denne gamle mannen flaska mi slik at han kunne komme til hektene igjen. For sannsynligvis hadde han bare fått et lite heteslag eller lignende illebefinnende som ville gå over straks kroppen gjenopprettet salt- og mineralbalansen i systemet. Takknemlig tok hans slektninger i mot dette generøse tilbudet, og presset noen dråper av den dyrebare og helsebringende væsken inn i munnen på den gamle pilegrimen, og under over alle undere ... nesten umiddelbart etter at han fikk i seg disse dråpene begynte han å kvikne littegranne til! Etter et par minutter til hadde de fått i ham resten av flasken og da virket han nesten helt bra igjen, og familien takket meg overstrømmende for dette mitt suverene og hjertegode bidrag til at mannen overlevde denne gruoppvekkende hendelsen og slapp å bli gjenfødt som høne eller rumpetroll eller spyflue eller det som enda verre er av primitive vesener i sin neste eksistens.
Så dermed var jeg dagens helt på festivalen ... som vanlig hadde jeg nær sagt hehehe..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar